Materijali kontaktnih leća

Materijal kontaktnih leća je njena najvažnija karakteristika. O materijalu koliko je leća ugodna, fleksibilna i zdrava za nošenje.

TVRDE KONTAKTNE LEĆE: su rađene od krutog plastičnog materijala PMMA koji ne propušta kisik do oka, rijetko se prepisuju.

POLUTVRDE KONTAKTNE LEĆE: (GP, nazivane RGP, plinopropusne) su izrađene od krute plastike koja propusta kisik i ne sadrži vodu npr. Boston EO propusznost kisika 58%; Boston XO propusnost kisika 100%. S obzirom da ne sadrže vodu naslage proteina i lipida se ne nakupljaju na leći (jako bitno za zdravlje oka). Prednost ovog materijala iznimno visoka propusnost kisika te zadržavanje oblika nakon treptanja što pruža oštriji vid.

MEKANE KONTAKTNE LEĆE: izrađene su od mekane plastike odnosno materijala sa visokim postotkom vode. Proizvode se u dvije glavne vrste hidrogel i silikon-hudrogel (hidrogel sadrži oko 55 do 75% vode, silikon-hidrogel oko 25 do 50%). Silikon znatno povećava propusnost kisika ali zbog manje vlažnosti povećava se mogućnost nakupljanja masnih naslaga. Prednost ovog materijala je njegova fleksibilnost što dovodi do brže adaptacije oka i povećane udobnosti.

ODRŽAVANJE KONTAKTNIH LEĆA

Pravilno čišćenje i održavanje kontaktnih leća je jako bitno, s time se izbjegavaju mnogi problemi i komplikacije. Danas postoje razna sredstva za čišćenje i održavanje kontaktnih leća (vise vrsta tekućina i tableta).

Košarica proizvoda