Stavljanje leća

Prije rukovanja s  kontaktnim lećama dobro operite, isperite i potpuno osušite ruke. Izbjegavajte uporabu agresivnih sapuna i nanošenje kozmetike koje sadrže ulja neposredno prije rukovanja s lećama kako ne biste unijeli neku od tih tvari u oko i ugrozili uspješno nošenje leća.

Lećama rukujte vršcima prstiju, a ne noktima. Poželjno je da nokti budu kraći, barem u početku nošenja dok vam ova radnja ne postane rutina.Poželjno je da se naviknete stavljati i uklanjati leće uvijek istim redoslijedom kako bi izbjegli da se leće pomiješaju. Pregledajte leću prije umetanja u oko. Ako postoji bilo kakvo oštećenje na leći, upotrijebite novu leću. Obratite pažnju da leća nije okrenuta naopačke. Kada leću položite na vrh prsta provjerite kako izgleda iz profila, pravilno okrenuta leća ima oblik zdjele. Još jedan način za provjeru je nježno stisnuti leću između palca i kažiprsta i pratite da li će se rubovi okrenuti prema unutra ili van. Ako su rubovi leće okrenuti prema van leća nije dobro okrenuta.

Tehnika za uklanjanje ili umetanju kontakt leća neznatno se razlikuje ovisno o tome je li leća je mekana ili tvrda.

Umetanje:

Kontaktne leće se umeću u oko stavljanjem leće na vrh kažiprsta.

Srednjim prstom povucite rub donje vjeđe prema dolje.

Kažiprstom ili srednjim prstom druge ruke podignite gornju vjeđu, položite leću u oko.

Nježno spustite kapak i trepnite, leća će se samostalno centrirati. Na isti način umetnite leću u drugo oko.

Problemi mogu nastati pogotovo sa upotrebom mekih leća; ako je površinska napetost između leće i prsta suviše velika, leća se može okrenuti naopako ili se saviti na pola. Kada leća dođe u dodir s okom može doći do kratkog perioda iritacije dok se oko ne prilagodi leći, i također (ako leća koja se koristi više puta nije dobro očišćena) zbog prljavštine na leći. Natapanje može pomoći u tom periodu, što obično ne bi trebalo trajati više od jedne minute. Možda je spomenuto da, iako je to lako reći, ako ste naopako stavili leću (obično je to bolno i vid je smanjen) može se odrediti položaj leće prije stavljanja, držeći leću na vrhu prsta i stiskanjem dna leće sa dva prsta druge ruke. Ako je leća na ispravnoj strani rubovi se oblikuju prema unutra.

Centriranje leće:

Leća se može u rijetkim slučajevima tijekom nošenja pomaknuti s rožnice na bjeloočnicu. To se češće može dogoditi prilikom nepravilnog stavljanja ili vađenja leće iz oka. Ukoliko se to dogodi leća može izazvati neugodu u oku ili zamagljen vid. Leću možete centrirati na dva načina:

Zatvorite oko i nježno masirajte vjeđu i na taj način vratite leću na mjesto.

Otvorenih očiju, pritiskom na rub donje ili gornje vjeđe, dovedite leću u pravilan položaj. 

Uklanjanje:

Prije uklanjanja leće iz oka dobro operite i osušite ruke. Steknite naviku za pravilnu higijenu ruku.

Pogledajte prema gore.

Kažiprstom pomaknite leću u donji dio oka.

Nježno uhvatite leću između palca i kažiprsta.

Uklonite leću iz oka.
Meka leća može biti uklonjena držeći kapak otvorenim i uzimanjem leće palcem i kažiprstom. Ovom metodom može doći do iritacije, riskira se oštećenje oka i u velikom broju slučajeva može biti teška, dijelom zbog refleksa treptanja. Ako je leća odgurnuta sa rožnice (dodirivanjem leće sa svojim kažiprstom i gledanjem prema nosu, pomicanjem leće) sklupčat će se (zbog razlike u zakrivljenost), čime će se postati lakša za hvatanje.

Krute kontaktne leće mogu se ukloniti tako da se jednim prstom povlači vanjskog ili bočni ugao oka, a zatim treptanjem da leća izgubi prianjanje.

Druga ruka je obično ispod oka i hvata leću.

Također postoje mali alati za uklanjanje leća, koji nalikuju malim kliještima izrađenim od fleksibilne plastike. Konkavni krajem se ide do oka i dodiruje leća, formirajući spoj jači od onog koji leća ima s rožnicom što omogućuje da uklonimo leću.

Košarica proizvoda