Održavanje leća

Dok leće za jednokratnu upotrebu ne treba čistiti, druge vrste leća treba redovito čistiti i dezinficirati da bi se kroz njih dobro vidjelo spriječila se nelagoda i infekcije različitim mikroorganizmima poput bakterija, gljivica i Acanthamoeba, koje stvore biološku opnu (biofilm) na površini leće. Postoje različite vrste proizvoda za čišćenje:

Dok leće za jednokratnu upotrebu ne treba čistiti, druge vrste leća treba redovito čistiti i dezinficirati da bi se kroz njih dobro vidjelo spriječila se nelagoda i infekcije različitim mikroorganizmima poput bakterija, gljivica i Acanthamoeba, koje stvore biološku opnu (biofilm) na površini leće. Postoje različite vrste proizvoda za čišćenje:

Višenamjenska otopina – Najpopularnija vrsta otopine za čišćenje kontaktnih leća. Može se upotrebljavati za ispiranje, dezinfekciju, čišćenje i pohranjivanje leća. Upotrebom ovog proizvoda u većini slučajeva ne stvara se potreba za enzimskim tabletama za uklanjanje proteina. Nekim višenamjenskim otopinama ne mogu se ukloniti Acanthamoebe s leća. Jedna vrsta višenamjenske otopine je opozvana zbog niza infekcija Acanthamoebama u svibnju 2007. godine. Novije generacije višenamjenskih otopina učinkovito uklanjaju bakterije, gljivice i Acanthamoebe i regeneriraju leće za vrijeme namakanja.

Fiziološka otopina (Saline solution) – Upotrebljava se za ispiranje leća nakon čišćenja i pripreme za upotrebu. Fiziološke otopine ne dezinficiraju leće.

Tekućina za dnevno čišćenje (Daily cleaner) – Upotrebljava se za dnevno čišćenje leća. Priliko m upotrebe leća se položi na dlan, nekoliko kapi tekućine nakapa se na nju, a onda se 20tak sekundi leća trlja vrhom prsta (ovisno o uputstvima podizvođača) s obje strane. Dugi nokti mogu oštetiti leću, pa je potreban oprez.

Otopina hidrogen peroksida – Upotrebljava se za dezinficiranje leća, a dostupna je u varijanti s jednim i dva koraka u upotrebi (one-step i two-step systems). Prilikom korištenja varijante s upotrebom u dva koraka, korisnik mora provjeriti je li hidrogen peroksid neutraliziran prije nošenja leća, jer bi posljedice mogle biti jako bolne. Peroksid se ispire fiziološkom otopinom. Ukoliko ova otopina dođe u kontakt s očima, preporuča se žuran odlazak do odjela hitne pomoći na ispiranje oka/očiju.

Enzimsko sredstvo za čišćenje (Enzymatic cleaner) – Upotrebljava se za čišćenje leća od proteinskog taloga, obično jednom tjedno, ukoliko dnevno sredstvo za čišćenje nije dostatno. Tipično, ova vrsta sredstva za čišćenje je u obliku tablete. Proteinski talog čini upotrebu leća neugodnom što može rezultirati nizom problema s očima.

Neki proizvodi se mogu upotrebljavati samo s određenim tipovima kontaktnih leća, pa je važno provjeriti može li se proizvodom čistiti određen tip leće. Sama voda ne bi se smjela koristiti za čišćenje kontaktnih leća, stoga što neće adekvatno dezinficirati leće. Upotreba vode može rezultirati kontaminacijom leća, a poznati su slučajevi u kojima je kontaminacija leća uzrokovala neizlječivu štetu na oku. Važno je držati se uputstva za upotrebu proizvoda kako bi se smanjio rizik iritacije ili infekcije oka. Uz to, važno je temeljito oprati kutijice za pohranu leća s vodom i višenamjenskom otopinom ili hidrogen peroksidom da bi se izbjeglo stvaranje bioloških opni (biofilm) na njihovoj površini.

Također je važno s proizvodom postupati na način koji sprečava kontaminaciju mikroorganizmima: vrhovi posuda u kojima se čuvaju otopine ni u kojem slučaju ne smiju dotaknuti bilo koju drugu površinu, i moraju se držati zatvorenima kad nisu u upotrebi. Da bi se suzbilo manje kontaminacije proizvoda i neutralizirali mikroorganizmi na kontaktnoj leći, neki proizvodi sadrže prezervative poput thiomersala, benzalkonium klorida, benzil alkohola i drugih spojeva. 1989. thiomersal je uzrokovao 10% od svih problema pri nošenju kontaktnih leća, zbog toga ga mnogi proizvodi više ne sadrže. Proizvodi bez prezervativa obično imaju kraći rok trajanja. Na primjer, fiziološke otopine koje nisu u spreju obično se mogu koristiti samo dva tjedna nakon otvaranja. Nakon što se 1999. godine u izradi mekanih kontaktnih leća počeo koristiti siikonski hidrogel, izbor dobre otopine za dezinficiranje postao je još važnijim. Jedno istraživanje je pokazalo da nespojivost nekih novih materijala za leće i nekih otopina može uzrokovati zamućenje rožnice.

Košarica proizvoda