Korištenje leća

Kontaktne leće su odlične za sve koji su stalno u pokretu, a trebaju izvrstan vid. Kada je riječ o naočalama, vrlo je teško sudjelovati u nekim aktivnostima s njima. Lako mogu ispasti s glave ili još gore netko ih može nagaziti i slomiti ih, a naočale su vrlo skupe. U ovakvim aktivnostima koje zahtijevaju puno pokreta puno je lakše koristiti leće koje mi iOptika.hr preporučamo. Dati ćemo primjer ovakvih aktivnosti, a to su sportske aktivnosti. Gotovo da je nemoguće usredotočiti se na nogomet, košarku ili na bilo kakve vodene sportove noseći naočale.
Ako smatrate da došlo vrijeme počnete nositi leće, ono što je vrlo važno je da ih razumijete. Također razmislite koliko često ih želite nositi i u kakvim aktivnostima želite sudjelovati dok ih nosite..

POLUTVRDE KONTAKTNE LEĆE:

Dokazano su najzdravija vrsta kontaktnih leća (naslijedile su klasične tvrde PMMA leće). Novi materijali polutvrdih leća fleksibilniji su i bitno propusniji.Pomoću njh postiže se iznimna vidna oštrina i osjetljivost kontrasta ( zadržavaju oblik te se oko nakon treptaja ne treba prilagođavati). U odnosu na mekane,polutvrde kontaktne leće su površinom manje i pokretljivije sto omogućuje bolji protok suza(tako zadržavaju funkciju obrane oka od opasnih mikroorganizama i dodatno opskrbljuju rožnicu kisikom. Polutvrde kontaktne leće upijaju manje suza nego mekane leće, lakše se ciste(na njihovoj površini nakuplja se manje proteinskih i drugih naslaga). Predstavljaju najkvalitetnije i najpovoljnije rješenje za astigmatizam rožnice.

MEKANE KONTAKTNE LEĆE:

Glavni razlozi sto su danas mekane kontaktne leće najpopularnija vrsta leća je mogućnost njihovog povremenog nošenja i kratko razdoblje privikavanja.Pomoću upotrebe novijih materijala (silikon-hidrogel) dobivena je veća propusnost  kisika. To je  doprinijelo ugodnijem nošenju u večernjim satima i manjoj učestalosti tkz. nevaskularizaciji rožnice.

Podvrste kontaktnih leća:

  • JEDNODNEVNE, DVOTJEDNE, MJESEČNE,GODIŠNJE.
  • JEDNODNEVNE:
  • DVOTJEDNE:
  • MJESEČNE:
  • GODIŠNJE:

U ponudi su dostupni različiti oblici kontaktnih leća koji ispravljaju određene refrakcije pogreške oka:

  • SFERNE KONTAKTNE LEĆE : ispravljaju kratkovidnost i dalekovidnost.
  • TORIČNE KONTAKTNE LEĆE: ispravljaju astigmatizam u kombinaciji kratkovidnošću i dalekovidnošću.
  • KONTAKTNE LEČE ZA SUHE OČI: prilagođene za smanjenje simptoma sindroma suhog oka (svrbež,peckanje, crvenilo očiju).
  • HIBRIDNE KONTAKTNE LEĆE:imaju centralni dio od materijala tvrde kontaktne leće a vanjski dio od materijala mekane kontaktne leće (na taj način omogućavaju odličnu vidnu oštrinu i udobnost)
  • KONTAKTNE LEĆE U BOJI: poboljšavaju prirodnu boju očiju ili u potpunosti mijenjaju boju(npr.smeđe u plavu).
  • KONTAKTNE LEĆE SA UV ZAŠTITOM: štite oci od ultra ljubičastog zračenja, koje može izazvati mrenu i ostale očne probleme. (ne prekrivaju cijelu površinu oka)

MATERIJAL  KONTAKTNIH  LEĆA:

Materijal kontaktnih leća je njena najvažnija karakteristika. O materijalu koliko je leća ugodna,fleksibilna i zdrava za nošenje.

TVRDE KONTAKTNE LEĆE: su rađene od krutog plastičnog materijala PMMA koji ne propusta kisik do oka,rijetko se prepisuju (zamijenjene GP-polutvrdim lećama)
POLUTVRDE KONTAKTNE LEĆE: (GP, nazivane RGP, plinopropusne) su izrađene od krute plastike koja ne sadrži vodu. S obzirom da ne sadrže vodu naslage proteina i lipida se ne nakupljaju na leci (jako bitno za zdravlje oka). Prednost ovog materijala iznimno visoka propusnost kisika te zadržavanje oblika nakon treptanja sto pruža oćtriji vid.

Košarica proizvoda